Trewes 1A

Ebb Tide H 837….  een Trewes 1A

De ontwerpen van de Trewes jachten komen van de hand van ontwerper S.M. van der Meer, die toenmalig woonachtig was in het Noord-Hollandse Heiloo. Hij verwierf grote faam met de Trewes-ontwerpen welke door diverse Nederlandse jachtwerven gebouwd werden, waaronder Jongert  Medemblik, Van Dam Aalsmeer, Cammenga Wormerveer, Gebr. Verduin Akersloot, Kuijper Schoorldam, Frans Maas Breskens, Gebr. van Tol Uitgeest en Dekker Amsterdam, om er maar een paar te noemen.

De Trewes karakteriseert ook een kentering in de bouw van Nederlandse en zelfs internationale zeiljachten. Dat lezen we onder andere in het boek “De wereld volgens Reid” van de hand van schrijver, journalist en zeiler Ben Hoekendijk (uitg. De Alk & Heijnen Watersport) In het boek vertellend over zijn leven aan Hoekendijk zegt Reid:
“…… Nederland was in de jaren vijftig en begin jaren zestig het enige land ter wereld waar redelijke jachten in staal gebouwd werden; het werd als een wereldwonder beschouwd. Daar spraken allerlei internationale tijdschriften over. De Trewes en de Lemster Zeekruiser waren juweeltjes. Eerder was er wel wat geprobeerd, maar echt goed zeilende bootjes van een meter of acht, negen van staal, in rondspant, maakte niemand, dat werd alleen in Nederland gedaan……”

Zo’n boek lezend doet je de waarde van het schip, de Trewes, nog meer beseffen. De Trewes zal nimmer de tot grote wereldwonderen worden gerekend. Maar wie z’n vloeiende lijnenspel ziet moet bekennen dat schip en water een onmiskenbare eenheid vormen. Als de ontwerper zijn ideeën zo weet vorm te geven, mag het resultaat op z’n minst een wonder heten.

De Trewes 1A is typisch voor de Nederlandse omstandigheden ontworpen, maar vond ook in het buitenland liefhebbers. Het is de opvolger van de Trewes I, die omstreeks 1960 op het water kwam en onmiddellijk veel succes had. Het jacht kreeg een jachthek in plaats van een platgat met aangehangen roer; de wat grotere lengte was symptomatisch voor een deel van onze zeilerij in het tijdvak van 1960 tot 1965, waarin onze economie een sterke opbloei doormaakte.

De Ebb Tide is een Trewes 1A welke is afgebouwd is op de werf van de Gebr. Verduin in Akersloot. De romp, gebouwd door Scheepsbouwbedrijf Kuijper te Schoorldam, is van staal  en heeft een mooie s-spant vorm. De opbouw en de kuip zijn uitgevoerd in mahonie en teak. De combinatie geeft de boot een prachtige klassieke uitstraling. Overigens zijn er in het verleden heel wat schepen van dit type gebouwd met een stalen opbouw.

De Ebb Tide heeft, voordat de boot door mij werd aangeschaft, vier eigenaren gehad. De Ebb Tide (voorheen Lady Ann geheten) heeft zelfs een korte tijd Gibraltar als thuishaven gehad en heeft als zodanig een gedeelte van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan bevaren.

Specificaties van de Ebb Tide H 837

Lengte over alles                           8,95 m
Breedte                                           2,60 m
Lengte waterlijn                            6,85 m
Diepgang                                        1,30 m
Waterverplaatsing                        4500 kg
Ballast                                             1300 kg

Grootzeil                                         20,0 m²
Genua I                                           19,4 m²
Genua II                                         14,2 m²
Stormfok                                          8,5 m²
Spinaker                                         50,0 m²

Onder het hoofdstuk foto’s kunt u zien in welke toestand de boot werd aangetroffen en hoe de vorderingen van de restauratie verlopen.