Inbouw Volvo Penta

Mijn keus is dus gevallen op een Volvo-Penta 2002 van 18 pk, die ik geschikt op de kop kon tikken en die momenteel door het bedrijf van der Veer & Brinks te Zwartsluis wordt ingebouwd. De oude en de nieuwe motor op de foto. De Volvo-Penta is zichtbaar kleiner, doch levert meer pk’s.

21032015005

De Sabb en de Volvo-Penta broederlijk naast elkaar

Nadat de Sabb uit de boot verwijderd was, werd direct begonnen met het passen van de nieuwe motor. Er moest een antwoord op de vraag komen, past de nieuwe motor wel en hoeveel ruimte bleef er over. Genoeg zo te zien,  dat viel dus niet tegen !!

Kijken of de motor past

schroefasgat

Het gat van de oude schroefas

 

De nieuwe brandstoftank

Om wat meer ruimte in de bakskist te krijgen en om van de ruimte innemende “brandstofton” kwijt te raken is de stalen brandstof- tank verwijderd en vervangen door een kunststoffen exemplaar, en nu voorzien van een niveau meter. Wij hebben de tank zodanig gemonteerd dat we aan de bovenzijde er goed voor eventuele werkzaamheden goed bij kunnen.  Doordat deze lager in de boot is gemonteerd, zal dit wel enige invloed hebben op de zeil- eigenschappen.

Nadat de Sabb verwijderd was zag de motorruimte er in eerste instantie schoon uit, echter bij een nadere inspectie bleek dat de bilge goed vet was. De Sabb had wel zijn sporen nagelaten. Na het nodige passen en meten is de nieuwe fundatie voor de Volvo Penta 2002 er ingelast.

Volvo Penta inbouw 009

Schoon en geschilderd

Nadat alle las -en slijp werkzaamheden gereed waren, is de bilge een aantal malen grondig gereinigd en voorzien van twee lagen Epifanes bilgeverf, zodat nu met de motor inbouw kan worden begonnen.

Als eerste is de schroefas- koker gemonteerd. Deze zal watergesmeerd worden uitgevoerd, zodat het bilgewater nu vrij van vettige substanties geloosd kan worden (voorheen moest dit altijd opgevangen worden) en de motorruimte schoner zal blijven.

image3

Het instrumentenpaneel met rechts de stopknop

Inmiddels is ook het instrumenten paneel met de stopknop gemonteerd. Het begint er op te lijken.

We hebben nu nog een “kleine man” nodig om de nieuwe uitlaat doorvoer in de spiegel gemonteerd te krijgen, de oude is doorgeroest en afgebroken. Zonder tegensputteren heeft Tim de klus geklaard. Na de nodige aanpassingen aan de motor. o.a. gaskabelsteun en het vastzetten van de wateraanvoer voor de koeling, kan de motor op z’n fundatie geplaatst worden en de lengte van de schroefas worden opgemeten.

 

IMG_0008

De motor is geplaatst, nu de schroefas nog monteren

 

IMG_0010

De voorzijde van de motor, ruimte genoeg om overal bij te komen.

De schroef as is gemonteerd, nu de schroef nog.

De motor is uitgelijnd en de proefvaart kan beginnen.

De motor is inmiddels geplaatst en met een hulpschroefas uitgelijnd, de schroef en de definitieve schroefas zijn inmiddels opgemeten en besteld. De montage ervan zal zeker niet lang op zich laten wachten. Intussen is de beluchter gemonteerd en kan de isolatie van het motorcompartiment aangebracht worden. Dan komt het grote moment. Het schip gaat te water en de motor z’n best gaan doen. Inmiddels heeft de proefvaart plaats gevonden en ik moet zeggen dat deze motor een geweldige verbetering is t.o.v. de Sabb, veel minder lawaai en geen resonantie meer en het manoeuvreren gaat echt een stuk eenvoudiger. Tijdens de proefvaart zijn er enkele kleine dingetjes gevonden, die nog verandert c.q. afgesteld moeten worden. Als alles klaar is, kan de mast erop en kan er weer gezeild worden.

image2

Te water met een waterdichte schroefas

Na een geslaagde proefvaart en wat kleine aanpassingen is de boot gereed, om overgevaren te worden naar zijn definitieve ligplaats en gereed gemaakt te worden voor een onbezorgd vaarseizoen. De jongens van “van der Veer & Brinks” hebben een knap stukje werk geleverd.